Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за минималните осигурителни прагове се провалиха за пореден път

Последният кръг от разговорите предстои следващата седмица

Провали се поредният кръг от преговорите за определяне размера на минималните осигурителни доходи. Разговорите бяха насрочени от днес до края на седмицата, но след като работодателите отново отказаха участие в срещата, на нея не отидоха и синдикатите. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" обяви за "Хоризонт", че последните разговори се отлагат за идната седмица:

Основните срещи предстоят. Това, което ще се случи, ако продължават да бойкотират, а очевидно това е тяхното намерение, е да се замразят за пореден път минималните осигурителни доходи и всъщност те да ги обезмислят.


Работодателите са категорични, че няма да преговарят по размера на минималните осигурителни доходи, защото такава практика няма в европейските държави и според тях тя насърчава сивата икономика. Заместник-председателят на Стопанската камара Димитър Бранков каза:

Следва да имате предвид също така намерението за вдигане на минималната работна заплата, което също оказва влияние в средните нива за осигуряване по професии и по длъжности в отделните икономически дейности. Практиката на минималните осигурителни доходи практически показва безсилие на контролната система да се справи с недекларирания труд.


 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени