Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон: ЕС рискува разцепление, ако не реформира правилата за командированите работници

Еманюел Макрон и Клаус Йоханис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на посещението си в Румъния президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз рискува разцепление, ако не реформира директивата за командированите работници. Той уточни, че проблемът с настоящата директива е това, че тя представлява твърде слаба рамка. В Букурещ Макрон каза също, че очаква до края на годината да бъде постигнат компромис за европейските правила за командированите работници. В същото време румънският президент Клаус Йоханис посочи, че правилата трябва да бъдат изяснени и подобрени.

Според Париж Източна Европа се възползва от т.нар. социален дъмпинг на евтина работна ръка. Френските власти смятат, че командироването на нископлатени работници вреди на местното население и на трудовото законодателство в страните членки с по-високо заплащане на труда.

Макрон е обиколка в Източна Европа и провежда кампания срещу настоящите регулации за командированите работници. Вчера Макрон беше в Австрия, където разговаря с австрийския канцлер Кристиан Керн, премиерите на Чехия и Словакия Бохуслав Соботка и Роберт Фицо. След днешната си визита в Румъния, в петък Макрон ще бъде в България и ще разговаря с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна