Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава да расте броят на заболелите от вирусен хепатит в Луковит

Снимка: БГНЕС

Броят на заболелите от вирусен хепатит А в Луковит, предимно деца, продължава да расте и вече надхвърля сто. Усилията на Регионалната здравна инспекция в Ловеч, община Луковит и личните лекари да спрат разрастването на болестта засега остават напразни. Само през последната седмица са регистрирани нови 20 случая:

Заразата вече се разпространява и извън ромския квартал „Изток“, където е концентрирано заболяването. Заместник-кметът на община Луковит Цветенка Хаджиева каза, че Детска градина„Слънце“, която посещават повечето деца от квартала ще остане затворена поне до 15 септември. Детската градина „Шарено петле“ ще отвори врати на 4 септември, а „Звънче“ вече работи. Приемът на деца обаче става само срещу документ от личния лекар, че не са болни и не са имали контакти със заразени. Училищата в града също ще приемат срещу документ от личния лекар, че детето не е болно от хепатит.

Всички сме в ужас и не знаем какво да правим. Тръгнат ли децата на училище вероятността да се разшири е много по-голяма и ще бъде много сериозен проблем, но не можеш да затвориш училищата, допълни Хаджиева.

Нов случай на хепатит А е регистриран и в Ловеч, като заболелите в града вече са 18, но са предимно възрастни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна