Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Спасова: Над 70% от хакерския арсенал не е софтуер, а социален инженеринг

Снимка: БГНЕС

Сътрудничеството в областта на киберсигурността е много трудно, защото става дума за обмен на чувствителна информация – всеки киберинцидент е свързан с чувствителна информация, с лични данни. Това обясни в предаването "Преди всички" Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания. Тя коментира това преди представянето на Общия европейски механизъм за координация при кибератаки, което предстои до две седмици.

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел заяви по-рано, че механизмът предвижда координацията да се осъществява от Брюксел, а засилени функции да има Европейската агенция по сигурност. Всеки ден се случват над 200 хиляди кибератаки, а увеличението им през 2016-а спрямо 2015 година е с 300%.

Киберинцидентите имат трансграничен характер, подчерта Албена Спасова:

Този, който извършва едно нерегламентирано действие, една кибератака, може да бъде на територията на една държава, да атакува критична инфраструктура, която е на територията на друга държава, от която могат да пострадат гражданите на целия ЕС или на други държави, които са извън ЕС.

Запитана за безопасното ползване на публичните мрежи и имаме ли добра дигитална култура, Спасова изтъкна, че ние, като потребители, не сме подготвени за бума на развитие на технологиите:

И колкото и да си казваме: "Да, аз обновявам операционната система. Да, аз съм си качил антивирусна програма или аз следвам стъпките, когато използвам една обществена мрежа, за да осигуря сигурността на своите данни, да предпазя устройството, което аз ползвам, данните в това устройство", ние не сме готови.

Трябва да се насърчават инициативи за повишаване на културата ни като цифрови потребители, допълни Албена Спасова:

Защото всички ние знаем, че една система е толкова сигурна, колкото и силен е най-слабият елемент. Най-слабият елемент – това сме именно ние – човешкият фактор. Ако погледнем арсенала на хакерските инструменти сега – 70 процента и над 70 процента от този арсенал не са софтуерни продукти, а са различни трикове на социален инженеринг, чрез който те се опитват и ни подмамват нас, потребителите, вече през нашия профил да постъпят по-големи бази данни и да извършват още по-сериозни атаки.

Директивата за цифрова сигурност на мрежите от средата на 2016 година трябва да бъде приложена от страните-членки на ЕС до май 2018-а. Албена Спасова определи оставащия срок като много кратък. Тя подчерта факта, че за първи път директивата се опитва да рамкира сътрудничество между институциите, отговорни за критичните инфраструктури, за да може да се реагира при киберинциденти.

Спасова припомни изследване на Международната академия за обучение по киберразследвания, според което доверието в институциите, които се борят за киберсигурност, е изключително ниско.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна