Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Василев – Ачо събира приятели в ГХГ в Пловдив

| обновено на 05.09.17 в 10:38

Ретроспективна изложба на Ангел Василев – Ачо ще събере почитателите му в Градската художествена  галерия - Пловдив. 


В края на месеца художникът трябваше да навърши 70 години. (1947 – 2014).  Изложбата е организирана от Галерията и съпругата на художника. Писателят Недялко Славов ще открие изложбата на своя дългогодишен приятел, а цигуларят Мичо Димитров  ще  посвети свое изпълнение на художника, пресъздал поетично и с намигване пъстротата и очарованието на филибелийските нрави и пейзажи от отминали епохи. 

Произведенията на Ангел Василев не следват устрема на човека към Бога, но имат божествена сила, която превръщат в човешка енергия, за да придобият нови измерения. Те предизвикват размисъл, а смешното им представяне се превръща в радост, която лъха от картините, казва за художника Янис Митракас, носител на титлата Архонт и иконописец на Вселенската патриаршия. 

Любовта към Пловдив и неговите обитатели, носталгията по добрите стари времена на градски шик и пленителна свенливост се илюстрират дори с имената на циклите: „Моят град”, „Нежността”, „Да докоснеш мечтите си”, „Площада”, „Уличните музиканти”, „Трите грации”,  „Ухажори”, „Улицата”. 

Ярък и запомнящ се художник с характерен, инспириран от традицията в българското изкуство и култура стил. Неговата безкрайна поредица от характерни персонажи в приповдигнато настроение, илюстрира теми от градския фолклор. Действието има оптимистичен характер и внушава празничност. В безкрайното богатство от образи умело съжителстват ретро визията и съвременното послание. Обобщението е на директора на Градската художествена галерия – Пловдив изкуствоведа Красимир Линков.

За носителя на Награда „Пловдив“ за 2000 година режисьорката и почитателка на творчеството му Мая Вапцарова отбелязва: В тези картини човек се радва не само на един изключителен почерк, чисто човешки, но и на една магия, в която може би се крие тайната за нашия живец. Не чувствате ли как в леката носталгия се проявява едно чувство, че в палитрата от изключително добре композирани фигури и цветове човек трябва да намери и своето място или поне да потърси някакъв път, за да впише себе си.

Ангел Василев е роден в Пловдив на 29.09.1947 г.

Автор е на повече от 50 самостоятелни изложби в България и чужбина: София, Пловдив, Габрово, Варна, Солун – галерия „Орама”, Лос Анжелис – галерия „Корнерстон“, Сан Бенедето дел Тронто, Италия и др.

Участва в общи изложби:

. Галерия „Росовски”, Лагуна бийч, САЩ, Калифорния

. Галерия „Бернард Фели” – Париж, Франция

. Арт Фестивал, Лас Вегас, Невада, САЩ

. Осака Триенале, Япония

. Международна арт изложба – Лос Анжелис, САЩ

. Международна арт изложба – Ню Йорк, САЩ

. Международен арт панаир – Токио, Япония и др.

Негови творби са притежание на частни колекции в България, Франция, Германия, Норвегия, Великобритания, Канада, САЩ, Япония.

Носител е на Награда „Пловдив“ за 2000 г. и на наградата на Галерия „Дяков“.

Откриването е в 18 ч. 

Нели Бистрашка разговаря с Красимир Линков, директор на ГХГ - Пловдив.

Интервюто е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени