Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 240 години от рождението на Делю Войвода

Работилница за оръжия от времето на Възраждането отвори врати в Златоград

Старият град на Златоград
Снимка: БГНЕС

Възстановка на башибозушко нападение се разигра в автентичната Пачилова къща - паметник на културата в Стария град на Златоград, където беше открита и първата по рода си в страната оръжейна работилница. 

Около 20 души от пловдивския клуб "Родолюбие" участваха във възстановката - всички облечени в автентични дрехи и накити: башибозук нападна къщата, уби стопанина, ограби дома и изплаши семейството пред очите на туристите. 

По повод 240 години от рождението на Делю Войвода в Стария град беше открита и първата по рода си в страната оръжейна работилница. Собственикът Александър Митушев посочи:
Тюфекчийска работилница (оръжейна работилница), където са представени основно оръжия от времето на Делю Войвода, разбира се и от времето на Възраждането, времето на Руско-турската освободителна война и т.н. 

Надявам се в тази работилница първо да можем да реставрираме оръжията, които се ползват от клубовете в страната, за да правят възстановки. Освен това, надявам се, да бъде общообразователна тази работилница -  да могат нашите туристи, студенти и ученици да се информират за оръжията от тази епоха.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна