Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Трябва да подходим разумно към въвеждането на електронна система за гласуване

Снимка: БГНЕС

През 2018 година трябва да бъде създадена възможност за електронно гласуване по интернет, което означава, че от 2019 година тази технология може да бъде въведена и да бъде тествана на практика в избори с конкретен обвързващ резултат. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници":

Това е пилотно въвеждане на система и така би трябвало да бъде – когато се въвеждат нови технологии, когато не е 100% предвидим резултатът от въвеждането на тези технологии, разумният вариант е да бъдат създадени всички предпоставки, така че тези технологии да работят и да облекчават изборния процес. Технологията е инструмент, чрез който избирателите могат да гласуват в изборния процес. Тя може да улесни или да възпрепятства практики като купуване на гласове, контролиран вот, но тя не може да премахне базисната основа за разпространението на тези практики, т.е. твърде нереалистично е да очакваме, че една технология може цялостно да изкорени тези практики, защото те са свързани с много други фактори, които въздействат на изборния процес. Ниският социален статус, недостатъчно ефективната работа на институциите и специфичната политическа култура са фундаменталните проблеми, включително и опитите на местни лидери на влияние да въздействат върху изборния процес, така че електронното дистанционно гласуване не може радикално да въздейства на този проблем в изборния процес. 

Нушева подчерта кои са ключовите условия за въвеждане на електронното гласуване:

Трябва да подходим разумно към въвеждането на електронна система и тя трябва да отговаря освен на съвременните технологии и на контекста, в който се реализира, т.е. много е важно да видим какви са добрите практики в различните държави, да си даваме ясно сметка какви са проблемите в българския изборен процес и да направим параметри на система, които на практика ограничават негативните фактори. Необходимо е да има няколко ключови условия, на които подобна система да отговаря – да има гаранции за тайната на вота, да има сигурност на системата срещу външно проникване, да не създава допълнителни условия за увеличаване на купения вот, да облекчава работата на изборната администрация.

Цялото интервю с Ваня Нушева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна