Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офелия Кънева: Много е важно проблемите с децата да не се прикриват

Офелия Кънева
Снимка: БГНЕС

Все по-често ние констатираме незабавната и качествена реакция на органите по закрила на детето на местно ниво. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Офелия Кънева, председател на Агенцията за закрила на детето:

Много е важно да не работим по конкретни случаи, а чрез тях да работим по цялостни действия за решаване на проблемите. Много е важно проблемите с децата да не се прикриват и да знаем, че те се случват, за да можем да предпазваме децата си. Чувствителността на децата трябва да бъде достатъчно добре провокирана, без да се прекалява професионално. Трябва да помагаме на децата да развиват умения за пазене у себе си, да не им е безразлично, когато техен съученик, техен приятел е пострадал. Трябва да се помага на родителите, които имат проблем със своето дете или подозират, че детето им може да има проблем. Трябва да се помага на учителите, които масово прекарват време с нашите деца в училище.

През ваканцията ние наистина положихме много усилия за контакт и с учители, работещи всеки ден в класната стая, и с директори на училища, и с ръководители на регионалните управления по образование, и директори в Министерството на образованието, заместник-министри, включително и с министъра по образование, добави Кънева:

Обещахме си, че трябва целия този административен капацитет, с който разполагаме, да го синхронизираме и обединим. Не трябва да си губим децата. Трябва да помогнем на българския учител да се чувства добре подкрепен, когато се изправя срещу 25 деца и е техният жив пример.

Цялото интервю с Офелия Кънева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна