Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи и пожарникари протестираха пред Народното събрание

Искам полицаите да получават заплати по 2000 евро, но няма как, заяви заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов

| обновено на 14.09.17 в 13:16
Противопожарният автомобил, който също беше включен в протеста на полицаите и пожарникарите
Снимка: Николай Христов

Полицаи и пожарникари протестираха пред сградата на парламента в София заради ниските си заплати и заради липсата, според тях, на диалог с ръководството на МВР. Минути преди 12.00 часа служители на МВР докараха пред Народното събрание един противопожарен автомобил - с това от синдикатите в министерството искат да покажат на ръководството на МВР в какви условия работят служителите. По този начин синдикатите обясниха на присъстващите недостига на хора в пожарната. Според професионалните изисквания на тази служба в противопожарен автомобил трябва да има по 6 души, а обикновено в българската пожарна често се случва да има по двама или трима.

Мястото не е случайно избрано. 2015-а година ние изкарахме на 20 метра оттук в една палатка 44 дена протест. Имахме определени изисквания тогава. Подчертавам: те са социални, икономически и свързани с физическото оцеляване на нашите колеги - членове на "Пожарна безопасност и защита на населението", а именно искахме, настоявахме екипите в България, екип на една пожарна да бъде от трима човека: шофьор и двама бойци. Исканията са ни изключително практични, каза Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Основното искане на протестиращите полицаи е увеличение на заплатите с 15% от 1-ви февруари тази година, тоест със задна дата. Синдикатите са категорични, че няма да отстъпят от това искане. От друга страна ръководството на Министерството на вътрешните работи също е категорично, че към момента пари за такова увеличение не могат да се намерят. 

Категорични сме в исканията и за тази наша категоричност изключително много допринася и ръководството на МВР, което до този момент не е започнало същински преговори с нас по исканията. МВР сериозно бърка социалния диалог, който под някаква форма тече на заседанията на Съвета за социално партньорство, и преговорите по исканията от протеста. Това тяхно неразбиране, за съжаление, се превръща вече и в проблем, каза Илия Кузманов.

Кузманов посочи, че се готви нов национален протест:

Той е вече в начална форма на организация. Датата е 21-ви октомври, събота, пред Народното събрание.

До 21-ви октомври протестните действия на синдикатите ще продължат щафетно в различни градове на страната. 
По-рано днес заместник вътрешният министър Стефан Балабанов отново повтори тезата на ръководството на МВР, че към момента няма как заплатите на пожарникарите и полицаите да бъдат увеличени със задна дата
Колко ще бъдат увеличени, това ще зависи от бюджета, от рамката на бюджета, от министъра на финансите. Аз искам те да получават по 2000 евро на месец, само че бюджетът на държавата не позволява в момента това, което те искат. Не знам с колко процента, не бих могъл да ви отговоря и не знам точно от кога.
Стефан Балабанов отбеляза, че в рамките на няколко месеца е имало шест срещи между политическото ръководство на МВР и синдикатите в министерството. На тези срещи, според заместник-министъра, са постигнати реални резултати, по които се работиСтефан Балабанов
От своя страна главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", също се обяви за увеличение на заплатите на пожарникарите, стига обаче това да бъде възможно.
Ако не се постигне разбирателство, въпреки днешния протест, от синдикатите в МВР се заканват да организират голям национален протест през октомври. Ако до 2018-та година също не бъде постигнато разбирателство, от 5-и януари през новата година протестите на полицаите ще станат ежедневни.
Полицаите във Варна ще протестират тази вечер зад сградата на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна