Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: Най-добрата новина е, че ВСС успя да се раздели на колегии, без да се разпуска

Снимка: БГНЕС

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше необходима и неизбежна стъпка и най-добрата новина е, че той успя да се раздели на колегии, без да се стига да разпускането му, както е било в предишни случаи. Това каза в предаването „Преди всички“ Иванка Иванова от правния отдел на „Отворено общество“. Тя коментира:

Последните два Съвета – този, който завърши 2012-а, и този, който завършва сега 2017-а, успяха да си изкарат до края мандата и промените в Закона за съдебната власт не бяха използвани като извинение да бъде разпускан и след това наново формиран съставът на Висшия съдебен съвет. Според мен това е добро развитие. Иначе, беше ясно, че разделянето на Съвета ще произведе своя истински ефект, едва след като членовете на двете колегии - съдийската и прокурорската, бъдат избрани по нов начин, така че - аз тепърва очаквам да видим резултатите от това разделяне. Разделянето на Висшия съдебен съвет беше една необходима и неизбежна стъпка, защото, поне по отношение на кариерното развитие на съдиите, то ни доближава малко по-близо до установения европейски стандарт в тази област.

Иванова даде висока оценка на работата на ВСС по време на мандата му и посочи:

Мисля, че трябва да бъде отбелязан целия комплекс от свършена работа от този ВСС около измерване на натовареността на магистратите, приемане на правилата за натовареността на съдиите и стъпките, които предприеха след това за реформа на съдебната карта. Беше свършена огромна работа и аз много държа да подчертая, че тя беше свършена, като беше подходено разумно, т.е. всяко едно от решенията, които бяха вземани в хода на измерване на натовареността, беше предхождано от изследване, след това приемане на правила и тяхното обсъждане с участието на действащи съдии, след това тяхното експериментално прилагане, оценка на това експериментално прилагане и едва след това приемане на едно по-категорично нормативно решение - и това беше свършено в обстановка, в която у нас науката все още е огромен длъжник на управлението на съдебната власт.

Има обаче и две точки от дейността на този ВСС, които урониха обществения му престиж, каза още Иванова: 

Основният проблем остава това, че по Конституция основната мисия на Висшия съдебен съвет е да урежда въпроси с назначенията, кадровото израстване на магистратите и там ние видяхме редица решения, които са против здравия разум и които са и противоправни, според мен. Двете най-ниски точки в дейността на този Висш съдебен съвет, които и много тежко урониха неговия обществен престиж, са, поне според мен, провалът на няколко пъти на избора на председател на Апелативния съд, когато беше отказано Нели Куцкова да бъде назначена на тази позиция, въпреки че нямаше по-добри кандидати и нейната кандидатура беше отказана без всякакви мотиви. От визуална гледна точка може би най-шокиращото беше това, че установихме прекия канал за комуникация, който съществува между някои от членовете на Висшия съдебен съвет и министър-председателя - онова нахлуване на министър-председателя във Висшия съдебен съвет, ставането на крака на членовете на Съвета при неговото явяване, разменените есемеси, които бяха осветени от председателя на Върховния касационен съд. Добрата новина е, че около този ВСС имаше опозиция, концентрирана около малцинство, но все пак опозиция. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Иванка Иванова можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна