Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди точно 27 години Германия стана единна държава

Снимка: архив
На 3 октомври 1990 година бе подписан Договорът за обединението на Германия т. е. Германската демократична република и Федерална република Германия стават една обединена държава. Една година след рухването на Берлинската стена и фактическото отваряне на границите между двете страни, подписването става възможно, след съгласието на четирите държави, окупирали Германия в края на Втората световна война - тогавашният Съветски съюз, Съединените щати, Великобритания и Франция. Историческият документ днес е известен под името „договор 2 +4”.
Това са сухите данни отпреди 27 години - зад тях стоят надеждите и мечтите не само на германците, но и на всички държави и народи от Източна Европа, всяка от които пое своя път на развитие - но… едва след рухването на символа на разделена Европа - Берлинската стена в късната есен на 1989 година.
През 90-а година малко хора, дори и тези, които всеки ден се интересуваха какво става и извън техните страни и техните проблеми - малко хора обърнаха внимание една кратка церемония и официозното подписване на един договор. Реално - германците, по информациите от медиите по онова време, вече търсеха близки и роднини от двете страни на досегашната граница, и си чертаеха своето бъдеще. Бъдещето си чертаеха и всички останали от Източна, да даже и от Западна Европа.
А договорът беше много важен за бъдещето на Европа, и дори и не само за Европа, защото беше първият обединителен юридически акт и благодарение на него стана възможно и постепенното по-нататъшно обединение на страните от Стария континент.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна