Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха плана за развитие на социалните услуги за 2018 г. във Варна

Годишният план за развитие на социалните услуги за 2018 г. одобриха съветниците от ПК „Социални дейности и жилищна политика“ към Общински съвет – Варна. В програмата, която подлежи на промени, са заложени общо 62 социални услуги с местно и държавно финансиране, но изпълнението им ще зависи от средствата в бюджета за следващата година. В момента Община Варна предоставя 57 услуги в социалната сфера, като три са единствени в страната. Това са центрове за социална рехабилитация и интеграция за хора с езиково-говорни нарушения след мозъчна травма, за хора с алкохолна или друга зависимост, както и за лица, напуснали места за лишаване от свобода.

На днешното заседание членовете на комисията решиха също да се увеличи персоналът на Комплекса за социални услуги за деца и младежи, който обединява осем центъра за настаняване от семеен тип. Численият състав на социалното заведение ще бъде повишен с девет щатни бройки, които ще се заемат от детегледачи, рехабилитатор и шофьор. Средствата за финансиране за заплати и осигуровки ще бъдат отпуснати от бюджета на комплекса за 2017 г. Окончателното решение предстои да бъде взето на заседание на Общинския съвет.

Съветниците дадоха и съгласието си за внасяне на предложение в Министерски съвет за отпускане на персонални пенсии на 17 деца от Варна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени