Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина, остава в ареста

Йоан Матев
Снимка: БГНЕС

Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов през 2015-а година в Борисовата градина, остава в ареста. Това реши Софийският градски съд, като отчете, че няма нови доказателства по делото.

Съдия Андрей Ангелов му отказа по-лека мярка за неотклонение. Матев може да обжалва пред Софийския апелативен съд.

Йоан Матев бе задържан през февруари - почти 20 месеца след убийството на 15-годишния Георги Игнатов.

След днешното съдебно заседание стана ясно, че доказателствата срещу Йоан остават само косвени, но затова пък са много. Стана ясно и че, преди месец прокуратурата е променила обвинението му - в убийство по особено жесток начин, след като експертиза е установила, че 15-годишният Георги е бил жив няколко минути след пробождането с ножа.

Ключови се оказаха показанията на брат му Марсел, на когото Йоан е признал непосредствено след убийството, че е убил момчето, за да го ограби. Марсел тогава посочи на разследващите и ножа, с който се смята, че е било убито момчето. Множество косвени доказателства, сочещи отговорността на Йоан, мотивираха съда да продължи ареста, въпреки продължителния срок, както и опасността да се укрие заради преобразяването, което буквално той беше предприел след 2-ри юни 2015-а година за задържането му. Разследването е на финала, каза наблюдаващият прокурор Драгомир Янчев, който е убеден, че с доказателствата, които е събрал, ще успее да докаже вината на Йоан:

Не мисля, че нещо ще ни затрудни при доказването. Достатъчно са. Според мен са достатъчно.

С материалите по делото вече са запознатите близките на Георги. Предстои предявяването им на Йоан Матев и негови защитници.

Ако Матев бъде осъден, може да получи наказание затвор от 5 до 12 години, защото към момента на извършване на престъплението е бил непълнолетен и ще бъде съден като такъв.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени