Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на архивиста

| обновено на 10.10.17 в 11:35
Снимка: БГНЕС

В Деня на архивиста – 10 октомври, Държавната агенция "Архиви" представя приоритетите си в контекста на предстоящото Българско европредседателство през следващата година. 

Ще бъде дадена и повече информация за електронното архивиране и за това кои са най-новите ценни постъпления в държавните архиви.

От една страна, ние ще популяризираме това, което се съхранява при нас, защото сме убедени, че се съхраняват паметници не само от национална значимост, но и от европейска и световна значимост на културното наследство, обясни председателят на Агенцията, доц. д-р Михаил Груев.

Другото е, използването на познанието, натрупано в родните ни архивни институции, в по-развитите архивни системи, в областта на електронното архивиране, в областта на защитата на личните данни.

Електронното архивиране има пряко отношение към електронното управление, добави доц. д-р Груев в интервю за предаването "Преди всички" и уточни:

Има решение на правителството от ноември догодина целият документооборот в държавната администрация да мине в електронен вариант, така че това автоматично "повиква" на дневен ред и въпроса за отлагането на тези документи за тяхното архивиране. 

Доц. д-р Михаил Груев подчерта и нуждата от етичен кодекс в областта, тъй като в архивите се съхранява изключително голяма информация, което от своя страна поставя въпроса какво се прави с тази информация и доколко не се злоупотребява с нея. Това е един наистина много важен документ, върху който се мисли не само у нас, тъй като проблемът стои пред всички архиви в Европейския съюз. 

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна