Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трапезица фест“ - изложение за български производители на храни и напитки

Снимка: БГНЕС

Във Велико Търново се провежда първото по рода си изложение за български производители на храни и напитки "Трапезица фест“. Изложението е финал на инициативата "Вкусът на България“, с която БНТ 2 и Националното сдружение на общините, съдействат на родните производители за развитието на бизнеса им, за съкращаване на пътя до търговските вериги, ресторантите, хотелите и къщите за гости.

В навечерието на 16 октомври, Световния ден на прехраната, в изложбените зали "Рафаел Михайлов“ във Велико Търново се събраха български производители на храни, напитки и билкови елексири, за да се представят на потребителите.

Ангелика Теохаридо е производител на лютеница, за която казва, че е само от пресни чушки и патладжан:

Всички хора напоследък се връщат към стария вкус на домашно приготвеното. Обяснявам си това с пренасищането на пазара от много предлагане. Хората се пренаситиха и сега искат нещо автентично, нещо, което е истинско и чисто.

Домашната лютеница на Ангелика обаче трудно стига до големите търговски вериги:

Чуждите вериги "извиват ръцете“ на производителя. Там е максимумът от отстъпки и в един момент, като си направим калкулация на това каква е печалбата и какво трябва да дадем на веригата, се получава така все едно ние трябва да им го подаряваме.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени