Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тридневен ъндърграунд фестивал в памет на Димитър Воев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тридневен ъндърграунд фестивал в памет на Димитър Воев, легендарния фронтмен на "Нова Генерация", "Кале", "Воцек" и "Чугра" – ъндърграунд групи от края на авторитарния социализъм и началото на прехода, ще се проведе от 20 до 22 октомври в София. Фестивалът "Улица Нов Живот – Вход Б", с препратка едновременно към песен на "Кале" и албум на "Нова Генерация", се прави от фенове на Воев за фенове на Воев и е по повод 25-годишнината от смъртта на поета и музикант.

Сещам се за асоциациите, които имаме с името – става дума за "Улица Нов живот – Вход Б", където "Вход Б" прави връзка с един албум на "Нова генерация". В същото време Б-то ни е важно, защото то напомня за "Безнадеждност, моя любима", по една песен на Митко Воев, "Б" като безкористност, защото не търсим никаква изгода от това, което правим. Всичко, което ще направим тази вечер, утре и вдругиден е безвъзмездно и е напълно идеалистично, защото има много по-важна кауза от това да трупаме финансови или други дивиденти, каза в "Хоризонт до обед" Галина Лачева от "Фабрика Автономия", инициатор на фестивала.

Първият фестивален ден включва литературен пърформънс, прожекция, откриване на фотоизложба. Началният час е 19.00 във "Фабрика Автономия" на ул. "Цар Самуил" 149.

През втория и третия ден от фестивала ще се изявят поне 14 музикални групи, както и редица изтъкнати художници в пространството на Underground Gallery на ул. "Владайска река" 4.

Още можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени