Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и японски песни ни поднася Детският хор на БНР

Снимка: БУЛФОТО

Детският хор на Българското национално радио ще представи своето музикално майсторство и певческо изкуство тази вечер от 19.00 часа в Софийската градска художествена галерия. Концертът е посветен на силните културни връзки между Япония и България и е част от програмата за 28-ите Дни на японската култура в България.

Диригентът Венеция Караманова обясни пред Радио София, че подборът за концерта е изцяло от български и японски песни, "за да сътворим песенния културен мост между двете страни". Акомпаниментът е на пианистката Светлана Ананиевска.

Японската музика винаги е присъствала в репертоара на Детския радиохор още от 1967 година. Поколения деца са били възпитавани заедно с японската песен, припомни Караманова. Добрите творчески връзки на Радиохора със Страната на изгряващото слънце са създадени още през 1966 година от основателя на хора акад. Христо Недялков и основателя на Токайския университет Шигейоши Мацумае и са запазени и до днес

Събитието се организира от Детския хор на БНР, Асоциацията на завършилите Токайския университет в България и Софийската градска художествена галерия, с подкрепата на Посолството на Япония в България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени