Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Ревалски: Не може да се финансират само краткосрочни приоритети в науката

Няма яснота точно колко са средствата за БАН

Акад. Юлиан Ревалски
Снимка: БНР
Бюджет 2018 предвижда сериозно увеличение на средствата в предучилищното и училищното образование. В БАН сме радостни от този факт, защото от доброто образование на нашите деца и внуци зависи и бъдещето на БАН.  Но за частта "Наука" се чуват различни числа, отбеляза в "Неделя 150" председателят на БАН академик Юлиан Ревалски.

4 800 000 са предвидени за БАН. Реалното увеличение е свързано с увеличаването на минималната заплата. Ако този бюджет остане такъв, той все още ще бъде по-нисък от бюджета преди 10 години. Средната заплата на асистентите е 510 лева. Ще има увеличение, но възнаграждението остава сравнимо с минималното, каза акад. Ревалски.

Системата може да започне да се разпада сама, като учените си намерят друга работа.
Процентът на бюджетната субсидия към собствените приходи е 60/40. Нямаме противоречия, че трябва да участваме.
Програмното финансиране е добро, то поддържа краткосрочните приоритети. На в същото време трябва да има и устойчиво повишаване на институционалното финансиране. Така ще бъдем готови за периодите, когато има други приоритети. За БАН ние сме само една четвърт от учените. Информатиците могат да кандидатстват, математиците  обаче - не. Същото се отнася и за много други специалности, уточни акад. Ревалски.

Хората на духа имат същата мисия, каквато са имали нашите предшественици. Науката би могла да бъде едно от нещата, по които политиците постигат консенсус.

С науката са свързани всички важни сектори - образованието, здравеопазването, каза още акад. Ревалски.

Цялото интервю с акад. Ревалски чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!