Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Ингрид Шикова: България е готова със специалисти за Председателството

Успяхме да убедим ЕС, че Западните Балкани трябва да са приоритет

Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

България вече е готова със специалисти за Председателството. Почти година тече обучението на 1000 души, каза в предаването "Нещо повече" проф. Ингрид Шикова, експерт по европеистика.

Една добре обучена администрация ще ни остане като резултат от Председателството, допълни проф. Шикова.

Специфичният ни български приоритет са Западните Балкани. Всички останали преминават от председателство в председателство. Този път ние успяхме да накараме всички да се фокусират върху този регион, смята проф. Шикова.

Смятам, че е добре страните да са подготвени. ЕК си изведе поуки от т.нар. "източно разширяване", част от което бяха България и Румъния. Сега вече са доста по-взискателни.

Когато ние се присъединявахме, ситуацията беше по-различна – време на ентусиазъм и надежди. Сега Западните Балкани може би виждат и други възможности. Знаем, че там има интереси на Русия и Турция, отбеляза проф. Шикова.

Председателството е много късо. Можем само да посеем семената. Да очакваме да берем плодове, е твърде оптимистично. Успяхме да убедим останалите, че Западните Балкани трябва да са приоритет. Плодовете ще бъдат брани по-нататък. В момента вратата към Западните Балкани вече е открехната, каза Ингрид Шикова.

Тя коментира и темата за общата европейска отбрана.

Вече има ясно разбиране за това, че ЕС трябва да върви към обща отбрана, каза проф. Ингрид Шикова.

Интервюто на Емилия Антова с проф. Ингрид Шикова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.