Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сугестопедията е висш пилотаж в образованието

Българското „ноу-хау“ се прилага с успех на пет континента, но не влиза официално в родните училища

БНР Новини
Люсиена Крумова (вляво) и Румяна Йохнева в студито на програма „Христо Ботев“
Снимка: Мария Христова

Свободата е в основата на методологията сугестопедия (от „suggest“ – предлагам), създадена от проф. д-р Георги Лозанов през 60-те години на ХХ век. Днес тази наука по ирония на съдбата „се завръща“ в родината си, след като десетилетия успешно се прилага на 5 континента. Принципите на сугестопедията са в основата на една от най-успешните и обсъждани образователни системи в света – финландската, която се дава за пример и в България.
През 1978 г. сугестопедията е утвърдена като най-добра образователна методика от ЮНЕСКО. Уникалният български метод с доказани резултати и удовлетворение от прилагането му, потвърдени от световни експерти, на родна почва открива приложение основно в частни инициативи.
Какво би се променило за българските деца, ученици и учители при навлизането на сугестопедията в официалното българско образование? Какво представлява методът и как въздейства една практическа демонстрация в радиоефира – отговор на тези и други въпроси дават сугестопедагогът Румяна Йохнева и журналистът Люсиена Крумова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна