Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Стоев: През декември предстои доста тежка синоптична обстановка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През декември предстоят доста тежки синоптични обстановки, с такива и ще започне месец декември. Динамиката на атмосферните процеси ще е голяма над Балканския полуостров през целия месец и от тази гледна точка прогнозите са доста несигурни, каза в „Преди всички“ синоптикът Красимир Стоев:

От днес започва затопляне с усилване на южния вятър. За днес сме издали предупреждение от първа степен – жълт код за силен вятър в почти цялата страна. Снегът ще се стопи, предстои валежна обстановка с формирането на средиземноморски циклон. Серия от средиземноморски циклони ще преминават и началото вече е факт. Ще има редуване на по-високи и значително ниски температури. Като цяло през декември температурите ще бъдат около и под климатичните норми – по-студено време. Очакваме един типичен зимен месец. От сега е много трудно да се каже, но не е изключено да има снежна Коледа.

1-ви и 2-ри са с валежи от дъжд, 4-ти и 5-и с нахлуването на студения въздух бързо дъждът ще премине в сняг и ще спре. След това предстоят няколко по-спокойни дни и вече в края на първото десетдневие пак ще има валежи. Повече валежи ще има през периода 11-и -15-и декември – тогава и в равнината част ще се натрупа снежна покривка, като в някои райони ще се задържи. Ще има и ниски температури – като -10 и -15 градуса ще са най-ниските.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна