Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Николаева: Ирландските избиратели очакват да се запази меката граница между Северна и Република Ирландия

След близо 40 години размирици на Зеления остров твърдата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия беше премахната, което, освен политическа стабилност, позволи свободното движение на хора и бизнес между европейска и британска Ирландия. По ирония, след Брекзит, тази 500-километрова ивица ще е и единствената сухоземна граница между Кралството и Европа. Коментаторите в Ирландия определят като пълна бъркотия и политическа невъзможност създалата се ситуация около Брекзит, която налага връщането на границата. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Пепа Николаева, която живее в Ирландия.

Връщането на твърдата граница между двете Ирландии за мнозина ще има освен очевидни търговски последици и психологически елемент на плътна, червена линия върху мирното споразумение от Велики петък. Едва ли някой иска да погледне към подобна вероятност. Всеки ден тази въображаема разделителна ивица е преминавана свободно от около 30 000 души. Северноирландци работят на юг и обратното и вечер необезпокоявани се прибират вкъщи, от другата страна. Една трета от износа на Северна Ирландия е именно в южната ѝ съседка. Очевидно е, че никой не желае бавене и намаляване на този поток.

Нито една от засегнатите в преговорите страни не желае издигането на твърдата граница между двете Ирландии. Алтернативата е водна граница между Великобритания и Републиката, която също е неприемлива за управата на Северна Ирландия, като оставим настрана логистичните предизвикателства пред едно такова решение.

Всички части от тялото на Велика Британия донесоха проблеми на масата на преговорите за Брекзит, но все още никой не е предложил решение. Предстои да видим дали Тереза Мей в пат, в цайтнот ще успее да реализира диалог. Очакванията и на ирландското правителство, и на избирателите са меката граница и търговско-политическите отношения между двете части на Острова да се запазят.

Интервюто с Пепа Николаева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна