Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Киберсигурността, електронното гласуване и управление – на фокус в София

Клавиатура
Снимка: Архив

Кибер заплахите, политиките в сферата на интернет, електронното управление и гласуване ще са сред темите на кръгла маса „Сътрудничество в областта на кибер сигурността и политиките за интернет - диалог България-ICANN“. Тя ще се проведе днес в Държавната агенция „Електронно управление“.

Дискусията е съвместна инициатива на Държавната агенция „Електронно управление“, на министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова и на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и с участието на европейския комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, председателите на независимите регулатори, браншови организации в областта на информационните и комуникационните технологии, телекомуникациите и съобщенията, дипломати.
Президентът на Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN) Йоран Марби ще бъде специален гост на форума. ICANN е организацията, която управлява системата на т.нар. "domain адреси"  имената на уебсайтовете, които посещаваме.  
За пример, по отношение на постижения в електронното управление, отговорните български институции взимат Естония, от която страна поемаме и щафетата на европредседателството през януари.  
Там има електронна ID (лична) карта, електронен подпис, повечето договори в стопанското управление се сключват по електронен път. Може би и затова е толкова добре развита  смята шефът на "Електронно управление" Александър Йоловски
На последните избори в Естония, деветите след въвеждането на този тип гласуване там, електронната избирателна активност е 33% от цялата. Тази опция се ползва най-много от избирателите над 55 годишна възраст. Същата система у нас трябва да бъде съобразена със законовите и обществени специфики в България, както и с очакванията на избирателите, смята Йоловски. 
Трябва както при тях, бавно и стъпка по стъпка, нещата да се обработват и да се въвеждат, а не на истерия. Изрично ни казаха, че те лека-полека са си усъвършенствали системата – смята Румяна Сидерова от ЦИК. 
По отношение на електронното гласуване обаче има и скептици. България отива там, откъдето другите се връщат, смята бившият член на ЦИК и математик проф. Михаил Константинов
Питам къде го има. Доскоро го имаше в Естония и някои швейцарски кантони. Там го спряха. Не искам да сме първата държава. Нека има една, а ние да сме втората. Правим една фатална грешка като човечество и тя е да слагаме всички яйца в една кошница. Да не дава Господ да видим тази кошница да се чупи. 
Киберсигурността е голямо предизвикателство и трябва да се подхожда много внимателно. Това е основно направление и там трябва да се работи много. Няма значение дали страната се казва Англия, България или Камбоджа. Кибератаките са разпределени по един и същ начин навсякъде и могат да бъдат направени от всяка една точка смята Пламен Русев от фондацията "Webit".

Чуйте повече от прикачения звуков файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.