Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор разпореди проверка на пешеходните пътеки в страната заради увеличения брой инциденти

| обновено на 21.12.17 в 14:51
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на всички пешеходни пътеки в страната заради увеличения брой на инциденти, станали в последно време. В проверката ще участва и Министерството на вътрешните работи, като ще бъдат издавани предписания на общините, където пешеходните пътеки не са в добро състояние. 

Проверката на прокуратурата и МВР ще продължи до края на февруари. Целта на действията е да се отчете дали са изпълнени критериите за мястото на пешеходните пътеки и дали тези от тях, които са тип "зебра", са сигнализирани със светлинни знаци. На местата, където има нарушения, ще има първо писма от МВР и Прокуратурата и предложения до хората, които са задължени да поддържат маркировката.
На общините, в които има проблеми с пешеходните пътеки, ще бъдат изпратени писма да отстранят нередностите. Ако това не се случи, ще има санкции. Главният прокурор Сотир Цацаров:

Проверката се възлага на органите на Министерството на вътрешните работи, както и на органите на МРРБ. Имам предвид областните дирекции на МВР, отношение на МВР и областните "Пътни управления" на МРРБ.

В случай на неизпълнение обаче ще има и санкции, обясниха още от Министерството на вътрешните работи. От своя страна вътрешният министър Валентин Радев обясни, че в селата тежките пътно-транспортни произшествия завършват по-често със смърт, отколкото в градовете. 
Тежките пътно-транспортни произшествия, забележете, са за 11-те месеца на миналата година 4038. Тежките пътно-транспортни произшествия в извъннаселените места са почти два пъти по-малко – 2269. И обратната зависимост – в населените места загиналите са 179, в извъннаселените места – 435.

Репортажа на Николай Христов за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени