Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ подкрепят протестите в Иран

Снимка: БТА

Официалната позиция на Вашингтон за протестите в Иран е категорична. Както президентът Доналд Тръмп, така и представители на Държавния департамент застават открито на страната на демонстриращите.

Тази сутрин в Туитър президентът Тръмп коментира, че народът на Иран най-накрая действа срещу бруталното и корумпирано управление. Тръмп каза oще, че иранците имат оскъдно количество храна, голяма инфлация и са без човешки права. По думите му Съединените щати наблюдават случващото се.

Коментарите на държавния глава се появиха след като Върховният лидер на Иран обвини за събитията врагове на страната. Анализатори считат подобна квалификация за намекване за влияние от Израел, САЩ и Саудитска Арабия.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху подобно на Тръмп вече подкрепи демонстриращите, които започнаха да изразяват недоволството си в края на миналата седмица, заради слабата икономика и скока в цените на храната. Нетаняху ги нарече смели и им пожела успех в благородния поход към свобода.

По-рано Андрю Пийк - представител на американското външно министерство по въпросите за Ирак и Иран, призова от "Гласът на Америка" правителството в Техеран да уважи правото на мирен протест на гражданите си и да не прибягва до сила срещу мирно протестиращите. Пийк не изключи и налагане на санкции спрямо тези, които използват сила срещу събралите се по улиците.

Междувременно президентът Доналд Тръмп критикува свалянето на икономическите санкции спрямо Иран от предшественика му Барак Обама. Той каза, че всички средства, дадени от Обама, са отишли за тероризъм и в джобовете на тези от режима. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна