Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: България трудно ще даде тон на ЕС

Димитър Димитров: Ако го нямаше Европредседателството, колкото и да бяхме говорили за Западните Балкани, никой нямаше да ни обърне внимание

Снимка: БГНЕС

Хората очакват от ЕС, грубо казано, две неща - да подобрят равнището си на живот и да се установи най-сетне правов ред, защото върховенство на закона е под въпрос в България, а законите са за бедните (и това се вижда ежедневно), не за организираната престъпност, не за корупцията на високо равнище. Това каза Светослав Терзиев, журналист от вестник „Сега“ в коментар за началото на Българското европредседателство. 

Починалият точно в деня на Председателството данъчен инспектор трябваше да покаже на нашите гости, и особено на Жан-Клод Юнкер, че в България организираната престъпност не е заприличала на организираната престъпност в другите държави и не е тръгнала да изчезва, както бе написано в последния доклад на Европейската комисия, огласен на 15-и ноември. Този доклад, така да се каже, беше един жест на добра воля към задаващото се Българско председателство, но той не беше верен в тази си точка, посочи Терзиев.

Журналистът обърна внимание на съкратената версия на речта на Жан-Клод Юнкер на сайта на Българското председателство, от която е изваден важен пасаж.

Самото европредседателство е рутинно събитие и е повод всяка страна да види себе си в огледалото, което е колективно, отбеляза политологът и преподавател Димитър Димитров:

Фактът, че имаме все пак в рамките на някакъв такъв формат място, в което можем да се опитаме, ако не друго (тъй като в ЕС в края на краищата става въпрос за консенсуси), да придвижим каквото и да било в дневния ред - например Западните Балкани (не че ще решим нещо), поставянето в дневния ред на толкова усложнена политическа организация, или общност, на нещо, което идва от наша инициатива, би трябвало също да считаме за успех. Ако го нямаше Европредседателството, колкото и да бяхме говорили за Западните Балкани, никой нямаше да ни обърне внимание.

България трудно ще даде тон на целия Европейски съюз, поясни Светослав Терзиев:

И когато се концентрира дейността в Брюксел, водеща роля няма да има България, водещата роля ще бъде на Европейската комисия, защото тя задава дневния ред, който минава от председателство на председателство, тя го координира. /.../ И когато една нова в тази област държава, която няма опит, която няма и такава политическа тежест в Европа, е начело на Съвета на ЕС, естествено, ролята на Комисията нараства още повече. Друго е, когато начело е Германия или Франция. 

Двете мнения в детайли чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна