Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вихър Георгиев: Въпрос на време е да се намерят инструменти за изключване от евроинтеграцията

Някои политици използват инструменти, които могат да ерозират демокрацията. Такива тенденции има в цяла Централа и Източна Европа. Това каза пред "Хоризонт" Вихър Георгиев от катедра "Европеистика" на Софийския университет, който изучава демократичните процеси в страните от Източна Европа. В предаването "Хоризонт до обед" той коментира ниското доверие в институциите, особено в парламента; определението на парламентарната демокрация като атрофирала, каквото направи президентът Румен Радев; трайното присъствие на страната ни на последните места в класациите за качеството на демокрацията и свободата на медиите.

Има тенденции, които са глобални. Виждаме и случващото се в САЩ. Има и въздействие от външни играчи, които виждат демокрацията като нещо опасно, което пречи на техния модел.

Русия много ясно е заявила своята ценностна ориентация и не е сама в това. Китай също е доста активен в Централа и Източна Европа. Движения в Западна Европа също пеят една и съща песен. Русия не е единствена и не можем да обясняваме всичко с Русия.

Популизмът е стратегия на елитите. Само аз изразявам волята на народа, несъгласните с мен са врагове на народа. Тук влиза и възгледът за етническата чистота, каза още Вихър Георгиев.

Той отбеляза още, че около половината българи изобщо не ползват интернет, не ползват и нови медии. Разчитат на радиото, телевизията и вестниците.

Доверието е само един аспект на употребата на медиите. Това, че нямаш доверие в медиите, не означава, че не ти въздействат. Очевидно в някои от държавата въздействат в посоката, че има само едно правилно решение и всеки, който не е съгласен, е враг на народа, подчерта Георгиев.

Ако държавите от Централна и Източна Европа продължават да задълбочават проблемите на правосъдието, е въпрос на време да се обезсмисли тяхното участие в интеграционния процес, поне в техния кръг. В момента върви много внимателен прочит на това кой би трябвало да участва в по-нататъшната интеграция, каза още Вихър Георгиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени