Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Методиева: Нужни са промени в Закона за устройство на територията

Към настоящия момент Законът за устройство на територията не позволява узаконяване в истинския смисъл на думата, заяви Методиева

Снимка: Район Илинден

Над 200 хиляди са домакинствата у нас, сред които и ромски, чиито имоти за без законов статус, казват организаторите на форума „Дом и сигурност за всеки“, който днес събира експерти и представители на местната и централната власт в София. Те ще коментират проблема с незаконното строителство. Нужни са законови промени, които да позволят узаконяването на незаконните домове, смятат експертите:

Към настоящия момент Законът за устройство на територията не позволява узаконяване в истинския смисъл на думата „узаконяване“ при вече изградена постройка. За сега единствената възможност, която законът предлага, е удостоверение за търпимост на сграда, която е конструктивно стабилна и отговаря на стандартите въведени в българските регулации. Тоест към този момент законова възможност за узаконяване на напълно незаконни сгради не съществува, коментира в интервю за „Преди всички“ Мария Методиева от Тръст за социална алтернатива.

Според нея би било добре да се постигне консенсус с политическите партии и гражданското общество да се направят промени в Закона за устройство на територията:

Така че да има разлика в разрешителния режим за сгради, които са жилищни по същество и са единствени за съответното домакинство, за да не се стига до злоупотреби от страна на различни заинтересовани страни, които биха могли да се възползват от подобен тип промени.

Подробностите можете да чуете от интервюто на Лора Търколева с Мария Методиева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени