Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Сашева: Пиша това, което не мога да нарисувам

За книгата си "6 истории" Сашева казва: Радвам се, че не съм имала възможност да я издам по-рано, защото чак сега имам мъдростта да го направя

Ива Сашева
Снимка: БНР


Книгата „6 истории“ на Ива Сашева може да бъде намерена вече по книжарниците. Авторката е един от успешните ни илюстратори и графици. Тя е работила по доста реклами, анимационни филми, както и по повече от 25 пълнометражни филма, чиито сторибордове е направила.

В книгата си „6 истории“ Ива кани на пътешествие читателите си, като адресите са: улиците „Върба”, „Райска градина”, „Лале”, „Сикамор” и „Трета”, където живеят добродушният Мистър Бигелоу и любопитното му куче Страус, Маргарет Мармион и котката Грейс, младите съквартиранти Жулиет и Мориен, скромният Густо Ален, самотният Сър Бъртън и ненаситната Мисис Нестига.

Богат е животът на Ива, която съпреживява историите на своите типажи:

Историите в никакъв случай не са форма на съжаление или гледане от страна на мен отвисоко на тези характери. Напротив, аз намирам и самата себе си във всеки един от тях, смятам че съм била в някакъв период от живота си тези хора и съм доста съпричастна, но по някакъв добронамерен, позитивен начин. Техният вътрешен свят ги прави богати, разказва Сашева.

В по-голямата част от времето си Сашева се занимава с правенето на реклами, където хората са щастливи и усмихнати:

Това, което до голяма степен е бил и мой живот и на хората около мен, не е живота от рекламите и за мен той е много по-интересен, това са хора с много по-богат вътрешен живот.

В проектите си, най-вече тези за деца, Ива Сашева усеща тежестта на множеството правила, с които художникът днес трябва да се съобразява. А многото норми правят рисуването някак „квадратно”, както казва Ива, твърде стерилно и изчистено. Това неминуемо се запечатва и в готовата книга.

В шестте истории, писани и рисувани в продължение на 10 години, Ива открива не само свобода, но и мъдрост:

Много се радвам, че не съм имала възможност да издам по-рано тази книга, защото чак сега имам мъдростта да го направя.

Пиша това, което не мога да нарисувам, е казвала Ива Сашева преди.

Още можете да чуете от репортажа на Лора Търколева в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна