Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ат. Темелков: Само около 1/4 от администрациите са в системата за електронен оборот на документи

Снимка: БГНЕС

До началото на ноември администрациите трябва да започнат да обменят документи само по електронен път. Досега обаче по-малко от една четвърт от тях са се включили в системата за електронен оборот на документи. Това съобщи председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков. Той уточни, че 414 администрации от общо 568 не са се включили в системата за електронен документооборот.

Премиерът Борисов наскоро обясни на министрите си, че именно напредъкът на електронизацията на услугите ще бъде част от оценката за всяко едно министерство. Но оказа се, че и Министерският съвет, както и Президентството, към момента не могат да обменят документи електронно. 

2 милиарда и 500 млн. евро е годишният оборот на компаниите в IT сектора в България, сочат данните на икономическото министерство. Онлайн продажбите у нас се оценяват на около половин милиард лв. Всяка година секторът разкрива нови 4000 работни места. 

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел обясни, че общественият сектор трябва да се модернизира, за да може да осигурява достъп на гражданите до публичните данни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна