Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското знаме се развя за първи път в историята пред парламента на Онтарио

Снимка: Биляна Николова

На 1 март българи и приятели на България отбелязаха 140-тата годишнина от Освобождението на България на официална церемония по издигане на националния флаг в канадския град Торонто. Два дни преди датата на празника българският трибагреник се развя за първи път в канадско-българската история на почетния пилон пред Законодателното събрание на провинция Онтарио в центъра на града.

Десетки българи, български и канадски официални лица, дипломати и представители на българското духовенство присъстваха на първото издигане на българския национален флаг пред сградата на парламента на Онтарио. На церемонията, организирана от българското генерално консулство в Торонто, съвместно със Законодателното събрание на Онтарио, прозвучаха българският и канадския химн и с минута мълчание беше почетена паметта на геройски загиналите за свободата на България.

„На днешния ден през 1878 година с подписването на Санстефанския мирен договор и края на Руско-турската война българският народ отваря нова глава в своята хилядолетна история. Днес почитаме святото дело и саможертвата на поколения българи, будители, възрожденци, просветители, революционери, национални герои.“, посочи в официалната си реч генералният консул Петър Крайчев.

„Днес отбелязваме заедно националния празник на България. На 3 март 1878 г. се подписва Санстефанския мирен договор, слагайки край на Руско-турската война, с който се обявява освобождението на България. Щастлива съм, че мога да говоря на тази толкова важна годишнина, на която можем да почетем българската история и култура“, заяви заместник-председателят на Законодателното събрание на провинция Онтарио Соо Уонг.

„Днес е изключителен ден. На първо място, днес отбелязваме освобождението на България – националния празник на България – и почитаме саможертвата на загиналите за свободата на България. Също така отбелязваме приноса на българската общност за Канада и уникалното българско наследство… Да живее свободна, независима и благоденстваща България.“, добави депутатът Иван Бейкър в качеството си на представител на правителството на церемонията.

Като част от програмата прозвучаха още изпълнения на народния хор „От извора“ и детската фолклорна група „Българче“ в Торонто. Честванията на 3 март в Канада ще продължат и в събота със събития в градовете Монреал, Ванкувър и Калгари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени