Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаците предлагат имена за нови ядрени оръжия

Руското военно министерство
Снимка: Николай Кръстев

Руското министерство на отбраната е засипано от предложения за имена на нови ядрени оръжия след обявения от президента Владимир Путин онлайн конкурс в годишното му обръщение пред парламента, предаде Асошиейтед прес. Много от идеите са израз на мрачния хумор, с който са известни руснаците, отбелязва агенцията.

Сред предложенията е ракетата да бъде наречена "Санкция" - очевидна препратка към западните икономически санкции срещу Русия заради подкрепата й за сепаратистите в Украйна. Друго предложение е ракетата да бъде наречена "Разтопяване", със саркастичната забележка, че тя най-после ще помогне за затопляне на отношенията между Русия и САЩ.

Има предложения оръжията да носят имената на легендарни руски воини или на самия Путин. А лидерът на руската република Чечения Рамзан Кадиров предложи ядрената крилата ракета да бъде наречена "Палмира" - по името на историческия град в Сирия, отвоюван от групировката "Ислямска държава" с помощта на руската бойна авиация.

Руските дипломати се опитват да разпространят конкурса в чужбина - посолството на Русия в САЩ пусна в Туитър линк към уебсайта на министерството на отбраната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна