Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Имаме над 90% съгласие за образователните политики

Министерството на образованието ще разработи стратегия за възпитателната работа в училище

Снимка: Даниела Късовска, БНР

„В системата на образованието имаме относителен консенсус. Имаме документи, които са приети от всички политически сили. Имаме над 90% общо съгласие по отношение на това, което трябва да правим.“ Това заяви в предаването „Неделя 150“ министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му има и спорове по отделни теми, но повечето от дебатите са ползотворни, включително този по Истанбулската конвенция.

„Близо 22 хил. деца сме успели допълнително да включим в образователната система. Имаме отпаднали, вторично, около 1200 деца. Отделно от това имаме отпадане, което е всяка година. Но координираните усилия на институциите са без алтернатива. Смея да твърдя, че те в момента дават този резултат“, каза министър Вълчев.

Според нето възпитанието е много важна част от образованието, но като че ли е подценено през последните години. В тази връзка той подчерта, че се предвижда възпитанието да бъде една от основните ни теми в следващата една година.

„Ще разработим стратегия за възпитателната работа“, каза Вълчев и обясни: „Това ще бъде документ, който ще съдържа политики, предложения за политики и дейности по отношение на подобряването на възпитателната работа. Ще използваме този документ и за това да проведем разговор за това какво искаме, как да възпитаваме децата си. Аз като родител искам от образователната система детето ми освен да получи максимума на образователните си възможности, но и системата да го направи добър човек, дори с цената на повече дисциплина и рестрикции. Трябва да възпитаваме децата в толерантност, уважение, дисциплина, трудолюбие. Всичко това се опитваме да го вплетем в учебните програми“.

Министър Вълчев добави, че е важно как ще бъдат подготвени учителите: „Ще използваме възможността да разменим добри практики между образователните институции… Възпитанието трябва да бъде във всеки час, в отношението на учителя към ученика. Много е важно ние да подготвим добрите учители, да имаме добрите мотивирани учители, за да възпитат децата ни“.

Просветният министър прогнозира, че ще има голям недостиг на работна сила във всички сфери на обществения и икономическия живот: „Тези, които ще навлязат в работната сила са малко над 60% от тези, които предстои да навлязат в пенсионна възраст. Критично важно е в образователната система да преодолеем този недостиг“.

Вълчев добави, че недостигът на учители е налице в много страни. Младите хора са много по-малко склонни да се включат в професии, които са по-предсказуеми и еднообразни, каза той и добави, че все повече учителската професия ще разчита и на хора, които няма да работят по 40 години в образователната система. След 10-15 години ще имаме най-голям недостиг, смята министърът. По думите му е много важно да има политически консенсус да се поддържа учителската заплата над средната за страната.

Образователната система трябва да бъде по-силна, по-динамична, трябва да е по-модерна и в същото време и консервативна, категоричен бе Красимир Вълчев. За това трябва се осъвременят учебните програми и да се инвестира в учители. По думите му учебният материал и методите на преподаване трябва да бъдат такива, че в по-голяма степен да направят образованието привлекателно.

„Променяме учебните програми. Съотношението между учебен материал и упражнения, в това число упражнения, свързани с технически средства, с игри, се променя - става 60 на 40“, каза министърът. И съобщи, че през последните години се разширяват дейностите по интереси: „Планираме в следващия бюджет да предвидим средства за това. Опитваме се да отворим образователните институции за партньорства с максимален брой институции – както културни, така и работодатели. Децата да посетят предприятие, да видят как се случва един процес в реалния сектор, за да ги мотивираме в по-голяма степен да се включат в професионалното образование“.

Просветният министър отбеляза, че тази година няма да има промени в организацията на матурите.

Красимир Вълчев подчерта отново, че Истанбулската конвенция в сегашния й вариант не налага промяна в учебните програми.

По отношение на множеството политически скандали в последно време, Красимир Вълчев изказа мнение: „До известна степен са усилени тези скандали с цел да се създаде цялостен дестабилизационен фон.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!