Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти: Няма никаква логика във въвеждането на Строителни войски

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Няма икономическа логика във въвеждането на Строителни войски. Около това мнение се обединиха бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев и председателят на Център „Амалипе“ Деян Колев в интервю за предаването „12+3“.

"За известно време таях надежда, че това е една безвкусна шега, но, за съжаление, наистина това е бил част от отговора на министъра на депутатско питане". Това коментира бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев по повод идеята на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да се възстановят под някаква форма Строителни войски и да се въведат форми за задължително ограмотяване на хората от гетата.

"Какво означава това? Ако някой остане без работа, ще трябва да облече униформа и да отиде в армията, в някаква специална служба. Строителни войски съществуваха, когато имаше задължителна военна служба за всички млади и здрави мъже. Тогава някои от тях с по-ниско образование, но и такива считани за политически неблагонадеждни, бяха изпращани в този вид войски. От тогава минаха десетилетия. В нашата икономика не разчитаме толкова много на държавни структури, камо ли на армията да изпълнява някакви важни строителни задачи. Не си представям и икономическа логика в тази идея. Ако говорим за създаване на трудови умения в някои наши граждани и последващото им реализиране на пазара на труда – също не виждам смисъл, тъй като в последните години много се разви автоматизацията на строителната дейност и вече далеч няма нужда от нискоквалифициран ръчен труд. За мен най-негативното в тази идея е, че за пореден път, вместо министърът на отбраната да каже как ще решава сериозните и дълбоките проблеми на Армията, той пуска една теза, която е за отвличане на вниманието. Няма как това нещо да се случи", заяви проф. Тагарев.

Председателят на Център „Амалипе“ Деян Колев подкрепи мнението на бившия министър на отбраната и посочи: "Няма никаква логика в един момент да вкарваме съвършено нова институция, още повече пък това да е към Българската Армия. Доколкото чух от отговора на министъра, той визираше и тези центрове да са към Министерството на труда и социалната политика. На мен всичко това ми изглежда като комбинация - Министерство на отбраната, министерство на труда, а ще правят образование - нещо, което не е тяхна функция. За мен това е идея, която би се харесала на депутата, който зададе въпроса на министъра, и на председателя на комунистическата партия, но иначе няма как да се случи".

Мненията на проф. Тодор Тагарев и Деян Колев чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.