Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов приветства решението на Брюксел за провеждане на срещата Турция – ЕС

| обновено на 23.03.18 в 13:05
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов приветства решението на Брюксел за провеждане на срещата на върха Турция-ЕС:

"Виждаме, че има проблеми по отношение на отношенията между нашия съсед Турция и ЕС. Аз винаги съм смятал, че България може да бъде много по-сериозен и активен фактор за решаване на проблемите на Балканите. Именно това е стремежът на правителството в лицето на премиера, който организира тази среща, да се опитаме да търсим, не само да посочваме проблемите, а да търсим механизми за тяхното решаване."

Пред журналисти в Народното събрание Каракачанов обаче препотвърди несъгласието си Европа да плаща на Турция за спиране на миграционния поток:

"Аз още когато тези средства бяха гласувани заради своите съмнения по това, че България трябва да плаща десятък, тоест Европа трябва да плаща данък, за да не я обезпокоява някой. В края на краищата не България и най-потърпевшите страни организираха кризата в Близкия изток, така че проблемите не бяха създадени от най-потърпевшите държави и този, който ги създаваше, е редно да поеме и сметката".

По-рано постоянното представителство на страната ни в ЕС съобщи, че няма решение на Европейския съвет за отлагане на срещата на върха Турция – ЕС. Тя ще се състои в понеделник във Варна.

Пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов каза, че се очертава много тежка среща. Както той се изрази, "обстановката в момента е по-лоша, отколкото по време на Студената война". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна