Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Масовото отзоваване на дипломати едва ли ще доведе до повече мир

Срещата на върха ЕС – Турция се очертава да е много тежка, коментира премиерът

| обновено на 23.03.18 в 12:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов определи като "очертаваща се много тежка" срещата на върха ЕС – Турция. Министър-председателят направи своя коментар пред журналисти в Брюксел и подчерта, че срещата е натоварена с големи очаквания към страната ни:

"Много очаквания… Категорично всяка една държава декларира, че каналите за диалог, в случая във Варна, трябва да продължат. Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Що се касае до това, което българските граждани трябва да знаят, е, че тези открити канали за диалог целят едно-единствено нещо – това е да потвърдим втория транш, второто споразумение за тези над 3 милиона и половина мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница", заяви Борисов.  

Премиерът коментира и отзоваването на посланика на ЕС от Москва Маркус Едерер. Според него ситуацията е по-сериозна, отколкото през Студената война.

"По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, много ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играча – нещата горе-долу имаха някакви правила. Сега отношението на всички е толкова рязко, толкова твърдо, че не съм оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово се отзовават дипломати, надали ли ще доведе до повече мир, до повече спокойствие и разбирателство", коментира министър-председателят.  

На въпрос дали и България ще отзове своя посланик, както се очаква да постъпят доста страни от ЕС, премиерът отговори:

"Докато съществува "високата степен на вероятност", а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос. Казах, че сме в коалиция... надали ще постигнат съгласие".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени