Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През май България става един от центровете за "Зелена мода"

Снимка: Славена Илиева

На 12 и 13 май България ще стане третата държава в Европа, в която ще се проведе мащабно събитие, което опитва да примири модата с екологията. В него ще участват модни дизайнери от България, Казахстан, Франция, Англия и много други. Работният език на събитието ще е "екологичният".

Нека да превърнем България в един от центровете за „Зелена мода“ и да приложим идеите на Sofia Green Fashion Days, призовава Наталия Абилдина, журналистка от Казахстан, която от три години живее в България.

„Миналата пролет реших да използвам всичките си 15 години опит в модната журналистика, за да реализирам абсолютно нова и уникална идея Sofia Green Fashion Days и да популяризирам новата тенденция в модата - екологичната. Така се роди и идеята за Sofia Green Fashion Days, която изцяло беше създадена с голям ентусиазъм. Като цяло, София влезе в историята като трети град, където се провежда такова събитие. Инициативата беше приветствана от кмета на София госпожа Фандъкова. На едно място бяха събрани хора - производители и дизайнери, които държат на здравословния начин на живот, потребители на био козметика, органична храна, дрехи, направени от органични и възобновяеми материали“, сподели в интервю за „Преди всички“ Албидина.

Тя призова да се преосмисли отношението към околната среда и да се спре безотговорното прахосване и използване на природните ресурси.

„Сега трябва да започнем да опазваме природата и да „заговорим“ на екологичен език. За щастие това е международен език и участниците ни от чужбина са доказателство за това. Миналата година посрещнахме гости от Великобритания, Индия, Иран, Армения, Казахстан и Украйна. Те представиха продукти от органичен памук, еко кожа, юта, изкуствена кожа, променено облекло и съвсем ново усещане за тях. Художник от Казахстан донесе картини, рисувани върху вестници, пак чисто еко изкуство. Българските участници демонстрираха голям потенциал в тази област и този път ще имаме още повече изненади!“.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Славена Илиева с Наталия Абилдина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна