Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Алексей Стоев: Археоастрономията не е достатъчно популяризирана сред обществото

Археоастрономията не е достатъчно популяризирана сред обществото, смята доц. д-р Алексей Стоев – лектор на сбирката и директор на Филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН в Стара Загора. В предаването "Хоризонт до обед" той обясни:

„В днешно време тези обекти могат да станат центрове за културно-исторически туризъм. В същото време те могат да станат центрове и за поклоннически туризъм. А също там могат да бъдат ориентирани хора, които обикновено търсят някакъв досег с активната природа и по този начин да извлекат полза за собствените си оздравителни процеси. Надявам се археоастрономията да стане достатъчно интересна и да бъде във фокуса на обществения интерес“.

Утре в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе кръжокът по астрономия. Темата на сбирката ще бъде „Праисторическа астрономия. Поглед между небето и камъка“. Пред "Хоризонт" доц. Стоев разказа повече:

"Лекцията е озаглавена така, защото в праисторията камъкът е бил използван като средство за наблюдение на небето. По този начин се е внасяла известна метрична точност при определянето на хода на времето, при определянето на различни позиции на звездите, слънцето и луната по небето с цел свързване на тези движения към тогава създаващия се астрономически календар от праисторическите хора… Съчетано с камъка, небето позволява да се проникне, чисто мисловно, а после, разбира се, и чрез създаване на праисторически инструменти за измерване на положението на звездите в неговия ход, и като резултат то е позволило на древния човек да си структурира календара и съответно да го поддържа във времето в дълги периоди".

Местата за наблюдение не са избирани случайно, каза още Стоев. Той обясни, че първото условие е било те да бъдат на високо място с изглед към хоризонта. Освен това тези места са избирани винаги с наличие на вода и скали, защото освен за целите на астрономията мястото е било използвано и за целите на култа, добави той и подчерта: „Тези наблюдателни места са били и своеобразни храмове“. По думите му местата за наблюдение са били и точки на активност на магнитното поле.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени