Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов, Българско геополитическо дружество:

Сърбия не се е отказала от кримски сценарий за Косово

Русия използва всеки удобен случай да дестабилизира ЕС

| обновено на 29.03.18 в 13:50
Иво Иванов

"В момента Европейският съюз има няколко слаби звена и Русия не пропуска да ги атакува – едното ѝ бе сервирано от Ердоган, когато ѝ прати вълните от мигранти и Русия експлоатира тази тема и даде максимална преднина на крайнодесните в Европа. Това е игра, която ще продължи", прогнозира в предаването "12+3" журналистът Иво Иванов от Българското геополитическо дружество: 

"Москва се опитва с любим свой маньовър да отклони вниманието от скандала "Скрипал" и в онова, което сме обявили като приоритет на нашето председателство – Западните Балкани, в момента се дрънка много здраво оръжие – става дума за Косово. В последните два дни руските медии, обвързани с кръгове около руските служби, непрекъснато говорят, че трябва да има военна намеса на Сърбия в Косово след всичко, което се случва там. /…/ За себе си съм убеден, че Сърбия не се е отказала и продължава да работи върху евентуален нов кримски сценарий поне в Северно Косово. Точно в този момент няма да посмеят, но това е опит за отвличане на вниманието и ние не трябва да го подценяваме. Всеки опит да се дестабилизира Европа – дори по този начин, е важен за Русия".

България е в една деликатна позиция, допълни Иво Иванов, като определи хода на българското Министерство на външните работи да привика посланика ни в Москва Бойко Коцев за консултации по случая "Скрипал" като "нормален":

"Външната политика на всяка държава е проекция на нейната вътрешна, а ситуацията, в която се намира тази управляваща коалиция, това е максимумът, който България може да покаже като солидарност към Великобритания. Не вярвам да се стигне до вътрешно-коалиционно споразумение и единна позиция за това как да се действа – дали може да бъде изгонен даден руски дипломат от България".

Анализирайки мотивите на руската страна по казуса "Скрипал", Иво Иванов посочи:

"Вече не е важно дали си шпионин или не, а е важно къде си държиш парите и какво правиш, за да крепиш системата в Русия. Дава се знак на цялата руска върхушка, която експлоатира Русия, но предпочита да учи децата си да изнасят капиталите си в чужбина, че трябва да промени политиката си."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна