Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бриго Аспарухов: Случаят "Скрипал" няма да бъде разплетен

Плюсове и минуси на българската позиция по казуса "Скрипал"

Даниел Смилов: България създава впечатление на раздвоена страна

В Министерския съвет се проведе заседание, на което беше обсъден случаят „Скрипал” и беше изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев (вляво).
Снимка: БГНЕС

"Правителството и премиерът проявиха мъдрост с позицията си по случая "Скрипал". Балансът, който се опитва да намери кабинетът, е правилен и няма да се стигне до усложнения – да се отвори вратичка към по-остри действия от наша страна спрямо Русия – изгонване на дипломати. Чака се резултатът от този неприятен случай". Този коментар направи в интервю за "Хоризонт" Бриго Аспарухов, бивш директор на разузнаването.

"Не допускам, че този случай ще бъде изяснен и разплетен и няма да се получат никакви доказателства, че Русия е замесена в тази отвратителна история", прогнозира Аспарухов.

"Не казвам, че не участват хора, които не са свързани с Русия, но съм сигурен в едно: държавното ръководство на Русия не е забъркано в тази история. Никому не е изгодно това, нито на Русия, особено в навечерието на президентски избори. Много експерти се изказаха в тази посока. Аз се присъединявам към доминиращото мнение, че Русия няма интерес да прави подобно остро действие, както се изразяват някои, и да дърпа дявола за опашката".

Гоненето на дипломати вече е остро действие спрямо страната, чиито дипломати са акредитирани в България, отбеляза Бриго Аспарухов:

"Руският посланик също изрази удовлетворение от позицията на България. Нарече я балансирана, вярна. Американският посланик се присъедини към тази оценка. Европейските посланици също, така че засега никой не ни натиска да бягаме пред вятъра".

Политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии определи позицията на България като отворена, изчаквателна и предпазлива, но посочи, че тя е свързана с огромни рискове за страната:

"Ако нашият проблем е, че чувстваме, че нямаме достатъчно доверие от страна на някои от основните партньори, с подобен тип позиции, които някак не са нито с едните, образно казано, нито с другите, едва ли ще засилим доверието към нас. България създава впечатление на страна, която е раздвоена, която няма ясна идентичност и това носи рискове за в бъдеще".


"Очевидно е, че в Европейския съюз има две позиции по въпроса. Едната позиция е изразена от огромното мнозинство държави, основните държави. Другата позиция е изразена от малък на брой по-периферни държави. Ние заставаме на втората позиция и твърдим, че това следва от нашето председателство. Това за мен е малко неразбираем аргумент. В крайна сметка ние отново заемаме позицията на малцинството. По този начин не мисля, че допринасяме за консолидирана обща европейска позиция".

Двете мнения чуйте от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна