Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп прие емира на Катар в Белия дом след период на хладни отношения

Доналд Тръмп прие емира на Катар Тамим бин Хамад ат Тани в Белия дом във Вашингтон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп прие емира на Катар в Белия дом почти година след обвиненията, че катарското правителство финансира на „най-високо ниво” тероризма, предаде БГНЕС

Срещата в Овалния кабинет с емира Тамим бин Хамад ат Тани слага окончателно край на напрежението, поставило под въпрос съществуването на US въздушна база в Персийския залив.

„Той е мой приятел”, заяви Тръмп и добави „и прекрасен джентълмен също така”.

В съобщение на Белия дом за срещата се казва, че „двамата лидери са обсъдили съвместни усилия за финализиране на търговски сделки, които ще създадат над 50 000 работни места за американци“, а също така кризата в Сирия и „иранското и руското лошо влияние“ там, съобщи АФП. Не бяха огласени детайли за сделките.

Преди година картината беше доста по-различна. Тогава Тръмп подкрепи позицията на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства срещу Катар, които настояваха страната да отслаби връзките си с Иран и да спре да финансира екстремизма.

Тръмп първоначално подкрепяше икономическата блокада на Катар, но под влиянието на съветници, които му посочиха важността на американската база южно от Доха, той зае по-умерена позиция.

Според емира на Катар „Тръмп е помагал на страната доста по време на блокадата”, като той благодари и на американските граждани за подкрепата.

„Никога не сме и няма да толерираме хора, подкрепящи тероризма. Ние си сътрудничим със САЩ, за да спрем финансирането на тероризма в целия регион”, допълни емирът.

Тръмп поздрави Катар за новите и военни поръчки, като заяви „голяма част от екипировката си те ще купят от нас”.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна