Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Решението на проблема с източването на болници да се търси в преосмисляне на концепцията за дейността им

| обновено на 27.04.18 в 20:01
Снимка: БГНЕС

22 болници с преобладаващо държавно и общинско участие вече са обект на досъдебни производства за безстопанственост. Първите девет бяха образувани в средата на март, а днес прокуратурата добави към списъка на разследваните лечебни заведения още 13, сред които и големи столични болници.  
След врачанската болница, финансовото състояние, на която събра на спешна среща главния прокурор, вътрешния и здравни министър, след това ловешката, после още седем болници плюс "Пирогов", прокуратурата откри ощетяващи договори и в ИСУЛ, "Света Анна", Националната кардиологична болница. За т. нар. модел "болница в болницата",  при който държавно и частно лечебно заведение същecтвyвaт зaeднo и чacтнитe бoлници  изтoчвaт дъpжaвнитe, се проверяват още 15 здравни заведения, сред които "Майчин дом", "Св. Иван Рилски", "Шейново" и "Св. София".
По делата ще работят прокурори от Софийската градска прокуратурата и следователи от Нaциoнaлнoтo cлeдcтвиe, каза главният прокурор Сотир Цацаров:


"За да се избегне каквато и да е възможност за недоверие, влияние, а дори и местни познанства и обвързвания, които не ги казвам от гледна точка на недобросъвестност, а просто те съществуват във всички населени места. Това са последствия и това са нарушения, престъпления, но те не са решението. Решението преминава през преосмисляне въобще на концепцията за здравните заведения, за възможността те да отдават площи под наем, за начина, по който те работят", коментира главният прокурор. 
Проверявани са близо 330 договори за отдаване под наем на апаратура и помещение, съвместна дейност и дублиращите се дейности. Щетите тепърва ще се изчисляват, но при по-големите болници те най-вероятно са за милиони, каза още Сотир Цацаров и обясни: 
"Когато две здравни заведения работят заедно и пациентите съвсем съзнателно се насочват към частното заведение ясно е каква е съдбата на държавното. Бавно, спокойно то ще бъде погълнато от частното".
Обвинител номер едно определи някои от договорите като скандални и даде пример с болница, която има четири работещи линейки:

"Болницата има договор с транспортна фирма, която е собственост на заместник-управителя на тази болница, която има частни линейки и те извършват транспортната дейност". 
С изключение на разследванията в Ловеч и Враца, по другите няма повдигнати обвинения. Кръгът на потенциалните връща лентата до 2010, когато Законът за лечебните заведения определя кога съжителството на частна и държавна болница е допустимо: "Говорим за престъпна дейност, която няма отношение към хората, които сега управляват тези болници", уточни главният прокурор. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна