Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в германския град Трир заради 200-годишнината на Карл Маркс

Скулптура на Карл Маркс в Трир
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в германския град Трир се отбелязват 200 години от рождението на Карл Маркс. По този случай пред родния му дом реч ще държи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а още 200 високопоставени политици, историци и хора на изкуството ще присъстват на честванията. Очакват се и стотици демонстранти срещу празничното отбелязване на философа, с чието име се свързват някои от най-мрачните диктаторски режими в историята на човечеството.

Родният град на Карл Маркс Трир е в извънредно положение. Стотици полицаи са готови да охраняват митинги и протестни акции срещу честването на 200-годишния юбилей от рождението му. 1500 души пък ще присъстват на церемонията. Сред тях и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Министър-председателят на провинция Райнланд-Пфалц Малу Драйвер обяви, че е важно и правилно да се отбелязва рождението на един от световните умове. „Не трябва да спираме да четем трудовете му критично, но не бива да оставяме и философията му в ръцете на онези, които я идеологизират“, каза тя при откриването на празниците. В Трир ще присъстват и водещи политици от ГСДП – лидерката Андреа Налес, както и председателят на фондация „Фридрих Еберт“ Курт Бек.

Китай също се включи в празника, като подари на Трир доста спорен подарък – огромна статуя на Карл Маркс. За откриването й в града е и китайският посланик Ву Вейсхан.

Срещу честванията се обяви и дясно-популистката партия Алтернатива за Германия, която ще проведе мълчалив марш в знак на протест. По тяхна покана в града е чешкият президент Вацлав Клаус.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна