Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на Македония и Гърция са обсъдили възможности по казуса за името

2
Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас (вдясно)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас са обсъдили днес различни възможности и комбинации в спора за името на Македония, които са приемливи и за двете страни. Двамата министри разговаряха в кулоарите на четиристранната среща Гърция – България – Албания – Македония в Солун. Представителите на четирите държави се изказаха за по-бърза интеграция на Западните Балкани в ЕС, но една от основните пречки - гръцко-македонският спор за името на Македония, остава нерешен.


Македонският първи дипломат уточни, че главните разногласия остават по въпроса за внасянето на промени в македонската конституция, за което настоява гръцката страна, и по въпроса за обсега на употреба на името, което ще бъде договорено. 

Атина държи новото име да бъде вписано в македонската конституция. Македонският първи дипломат Никола Димитров посочи: "Целта е да намерим трайно решение, което и двете страни приемат - такова решение, което ще породи приятелство, а не  фрустрация. Само такова решение може да е жизнеспособно и може да е трайно". 


Гръцкият външен министър Никос Кодзиас каза на пресконференцията в Солун, че има известен напредък в преговорите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна