Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Солун започват разговори между външните министри на България, Гърция, Албания и Македония

Снимка: БТА

В Солун започват същинските разговори в четиристранния формат външни министри на България, Гърция, Албания и Македония. Вицепремиерът Екатерина Захариева е начело на делегация, която ще се включи в дискусиите за външнополитическото и трансграничното сътрудничество и транспортната свързаност на региона. Срещите са решаващи, предвид предстоящия след две седмици форум Европейски съюз - Западни Балкани в София, както и в контекста на спора между Скопие и Атина за официалното име на Република Македония. 

Срещата се смята за ключова, тъй като през юни Европейският съвет ще обсъжда препоръката на ЕК за започването на преговори за присъединяването на Македония и Албания към ЕС, а в същото време Скопие и Атина са близо до постигането на споразумение за името на бившата югославска република, което би било пробив за евроатлантическата интеграция на Македония. 

Смята се, че срещата на четиримата външни министри е решаваща и заради подготовката на декларацията от София за европейската перспектива и свързаността на региона. Очаква се заключителният документ, по чието съдържание все още вървят политически сондажи, да бъде приет на срещата на европейските лидери с колегите им от Западните Балкани в София на 17 май. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна