Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Октай Енимехмедов- признат художник и дипломиран инженер

Решителен, смел мъж, с неповторима харизма и благородна кауза. Така ще остане завинаги в сърцата и съзнанието на повечето българи Октай Енимехмедов, който заявяваше, че симпатизира на Левски, Раковски, капитан Петко войвода, на  храбрите мъже, милеещи за своята родина. Самият той изнесе от корпуса на  затвора портрета на Левски и го предложи на Министерството на образованието. Научил съм се кое е най-важното за един мъж в този живот – достойнство и чест,  отбелязваше Октай, който отдавна можеше  да направи избор за бъдещето си  в свят с толкова широки възможности.

 Той се дипломира като магистър в  Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. След поредица от успешно положени  изпити,  защити дипломната си  работа, свързана с индустрията и строителството,  пред комисия, оглавявана от ректора професор Иван Марков.

 В творческите среди Октай Енимехмедов  се изявява  като даровит художник в загадъчния стил ебру.  Едно изкуството, при което  боите се разпръсват на капки във водата. И  до днес то е на голяма почит,  а корените му тръгват от персийските майстори, боравили с четката. Използвано  някога  като  холографски знак  за държавни  документи,  сега  ебру е на висотата на символизма и флоралните мотиви.

 2-кратният световен шампион по кайтсърфинг  Airton Cozzolino притежава творбата на художника  Purple sea, а картина от същата серия "Red sea" е  притежание на успешния  немски кайтсърфър Florian Gruber. Пътят  му на творец продължава и с  Musical and Artistic Director  Maestra Sarah Bisley Schneider  /New Zealand, Austria/, която  също се сдоби с ебру арт от Октай.

 

https://www.facebook.com/Paintings-of-Oktay-Enimehmed-with-Ebru-art-1523329494426599/
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени