Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора обсъдиха подготвяните промени в Закона за движение по пътищата

Снимка: БГНЕС

Критики към подготвяните законови промени за движението по пътищата бяха изразени по време на обществено обсъждане в Стара Загора. Предвижда се тази област да бъде регламентирана в три отделни закона - за движението по пътищата, за водачите на моторни превозни средства и за пътните превозни средства.

Сред готвените промени заляга по-стриктен контрол на пунктовете за годишен технически преглед, записване на километражите на автомобилите, за да не бъдат те връщани с цел по-изгодна продажна цена, както и определяне нивото на екологичност на моторните превозни средства.

Представители на неправителствените организации обаче бяха силно критични към предложените три закона.

Според Богдан Милчев от Института за пътна безопасност е нужна изцяло нова философия за пътна безопасност:

"Определено това законодателство, което ни се предлага, по никакъв начин не е по-различно от това, което е в момента. Дори напротив. Новите неща, които са вкарани, са изключително противоречиви и спорни."

Представителите на Пътна полиция и ИА "Автомобилна администрация" обещаха, че мненията и предложенията на участниците в дискусията ще бъдат взети предвид при оформянето на окончателните текстове преди внасянето на законопроектите в пленарна зала.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна