Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Борисов: Ръстът на инвестициите в България през първото 3-месечие на годината е 7,2%

Днес Виена Економик Форум организира "Софийски разговори 2018" на в НДК

Лъчезар Борисов
Снимка: БГНЕС

Ръстът на инвестициите в България през първото 3-месечие на годината е 7,2%, което е два пъти повече от реалния растеж на икономиката. Тази тенденция се задълбочава, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов в предаването на "Хоризонт" "Преди всички".

„Като структура на БВП, инвестициите, които са в него, ние виждаме, че България вече доближава средното европейско ниво, но е много важна тенденцията за едно ускорено нарастване на инвестициите и това го виждаме през това първо тримесечие – 7,2%. За сравнение през четвъртото тримесечие на миналата година ръстът е бил 4,5%. Предните две тримесечия съответно 4,3 и 3,9%“, каза още той.

След приемането на измененията в Закона за насърчаване на инвестициите във връзка с новия регламент за държавни помощи, днес в „Държавен вестник“ е публикуван и правилникът по Закона за насърчаване на инвестициите. Предстои и пускането на нотификация във връзка с прилаганите схеми, каза още той и допълни:

„Работим по още над 20 проекта за близо 400 милиона лева, които се очаква да разкрият още 2 хиляди работни места. При първа възможност ще стартираме издаването на тези сертификати, за да могат инвеститорите да работят“.

Днес Виена Економик Форум (Vienna Economic Forum) организира "Софийски разговори 2018" (Sofia Talks 2018) в НДК.

С организирането на Vienna Economic Forum – Sofia Talks 2018 под мотото „Политиката среща икономиката“ се цели в рамките на „Софийски разговори 2018“ да се улесни директната обмяна на мнения между демократично избраните лидери на държавите от Западните Балкани и ръководни представители на регионалната и международната икономика, да се създадат условия за дискусия за прагматично ориентирано и по-интензивно регионално сътрудничество и с подкрепата на регионалните лидери да се търсят решения в различни сектори на регионалната икономика.

Форматът на събитието обхваща участието на регионални лидери от Западните Балкани заедно с представители на регионалната, европейската и международната икономика, чиито интереси и активност са фокусирани върху регионалното сътрудничество като част от европейската интеграция и върху значението на инвестициите за растежа и стабилността в региона. Интересът към развитието на различни сектори на регионалната икономика е демонстриран чрез участието на отговорни представители на изтъкнати икономически субекти от региона, Европа и света- всички от тях – членове на Управителния съвет на Vienna Economic Forum.

С организирането на „Софийски разговори 2018“ Vienna Economic Forum си е поставил за цел да направи мост към следващото, след Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, Австрийско председателство през втората половина на 2018 година.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Диана Дончева с Лъчезар Борисов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна