Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рабенщайнер: Западните Балкани не са изключение - бизнесът проправя пътя към обединението

| обновено на 19.05.18 в 10:42
Снимка: архив

Бизнесът проправя пътя към обединението и Западните Балкани не са изключение от това правило. Това заяви президентът на Виенския икономически форум Гюнтер Рабенщайнер в интервю за "Хоризонт".

"Тъй като отделните държави са малки, мисля, че обединяването им в един икономически регион е изключително полезно. При това няма нужда да чакаме членството им в Европейския съюз, когато ще бъдат предмет на европейската регионална политика. Това може да се случи още сега. За Виенския икономически форум трансграничното сътрудничество, мостовете между отделните държави е важна предпоставка за инвестиции във всички области като пътища, енергетика и търговия. Така на практика тук имаме един единен консолидиран пазар още преди членството в ЕС, който е подвластен на общовалидни правила. Икономиката прокарва траншеята. Бизнесът проправя пътя към обединението, и Западните Балкани не са изключение от това правило“.

Според президента на Виенския икономически форум страните от Западните балкани имат много добри икономически показатели и инвеститорите ще продължат да търсят нови възможности да стъпят на този пазар или да разширят присъствието си в региона.

„Те имат от части много добри икономически показатели, включително и в сравнение със страните-членки на ЕС. Така че, според мен, инвеститорите ще продължат да търсят нови възможности на този нов пазар“.

Виенският икономически форум е неправителствена организация, създадена през 2004 г. като българска инициатива, за да насърчава икономическите връзки в Югоизточна Европа.

Интервюто на Весела Владкова с Гюнтер Рабенщайнер можете да чуете в звуковия файл. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна