Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за завишена смъртност във Варненския делфинариум, от там отричат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две новородени делфинчета са умрели във Варненския делфинариум след 2014 г. при неизяснени обстоятелства. Други две са били обявени за мъртви при раждане. Това съобщава онлайн изданието „Дневник“, което се позовава на информация, получена тази година от източник, работещ в Делфинариума и пожелал анонимност. Според него причината за смъртта на новородените са лоши грижи, тъй като в активния туристически период от юни до септември възрастните, в това число и майките на делфинчетата, са принуждавани да участват в до 4 спектакъла дневно, което не им позволява да се грижат адекватно за малките си и това става причина за тяхната смърт в рамките само на няколко месеца.
 

Кореспондентът на БНР във Варна потърси информация от Варненския делфинариум. От там съобщават, че има 3 мъртвородени делфинчета и един починал делфин от старост. В никакъв случай не става дума за смърт поради лоши грижи. РИОСВ стриктно следи грижата за делфините, извършват се регулярни проверки. Пред „Хоризонт“ Ивелин Симеонов – управител на Варненския делфинариум, обясни:

„Имаме 4 делфина, които са в много добро състояние. Във връзка с тази информация, миналата седмица имахме проверка от РИОСВ – Варна, които прегледаха начина на отглеждане, начина на поддържане на делфините, начина на работа с тях и установиха, че за делфините се полагат добри и необходими грижи, които са съгласно регламентите. Освен всичко, ние сме емоционално свързани с животните. Освен необходимото, полагаме и много грижи, които идват от самите нас като хора. Водата на делфините регулярно се сменя, филтрира, вземат се проби. Храната също подлежи на ежедневен контрол“.

Ивелин Симеонов посочи, че в активния летен сезон делфините имат по максимум 4 представления на ден. Не може да се каже, че животните са уморени, защото за тях това е игра – това не е по принуда или свръхнатоварване, подчерта той. По думите му, засега Делфинариумът не планира да търси нови делфини, защото разчитат на прираст от собствено поколение. Симеонов каза още, че в момента много активно се проектира, за да се направи максимално бързо разширение на Делфинариума. При всички случаи това ще стане след сезона, добави той.

На запитване на „Хоризонт до обед“ от МОСВ съобщават, че към тях до момента не е постъпвала информация за смъртни случаи на делфини в Делфинариума във Варна. Във връзка с получения сигнал е изискана информация и е разпоредено да се извърши проверка на РИОСВ във Варна заедно с Областната дирекция по безопасност на храните за изясняване на посочените в сигнала обстоятелства на условията и начина на отглеждане на животните. В случай на проява на нехуманно отношение и жестокост към животните в Закона за защита на животните са предвидени административно-наказателни разпоредби и принудителни административни мерки, се посочва в отговора до „Хоризонт“.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Атанас Русев от Гражданско сдружение „Да запазим Корал“ заяви, че изобщо не е очаквал, че РИОСВ ще каже нещо друго:

„Аз знам какво ще покаже проверката – ще покаже, че в този Делфинариум е Раят на Земята. Дано да е така! Лично не съм запознат конкретно с този случай. Разбрах за нея от статията в „Дневник“. Човекът, написал статията, се свърза с експерт по делфините в Румъния, на който аз му дадох координатите. Експертът беше смаян от некомпетентността на тези отговори, които са получили от Делфинариума. Сигурен съм какво ще кажат институциите, МОСВ, РИОСВ – това те го правят от години. Никой няма да каже, че е направил грешка. Това е трагичното. Моето мнение е, че там не трябва да се правят проверки от РИОСВ, там трябва да се направи проверка от полицията, ДАНС или някой друг, който наистина да направи разследване“.

Всички гледни точки по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна